146. PETRA, VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ D'ART CONTEMPORANI 

Sessions: 1 sessió amb el desplaçament 2hores
Lloc: SALA EXPOSICIONS EL ROSER a Ciutadella
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

3r ESO
4t ESO
1r batxillerat, Batxillerat artístic
2n batxillerat

Responsable/s

Macià Florit Campins. Tel. 605929568 Cap de producció del Festival Internacional de Cinema de Menorca 

 

Descripció
Visita guiada a l'exposició "PETRA. Aproximacions contemporànies a la cultura talaiòtica", a la sala El Roser de Ciutadella de Menorca. Els alumnes podran recórrer les obres que formen part de l'exposició, tot reflexionant i discutint el poder de l'art per reinterpretar el nostre propi paisatge cultural. Entrarem en discussió sobre el significat de les obres i les preguntes que aquestes són capaces de generar quan les mirem. Un passeig per diferents tendències de l'art contemporani alhora que revisem les arrels culturals de la primera civilització que va poblar Menorca.

Objectius
- Conèixer diferents tendències i disciplines de l'art contemporani.
- Reflexionar sobre el paisatge cultural del Talaiòtic.
- Debatre sobre el gust i l'apreciació estètica i conceptual davant d'una obra artística.
- Aprendre a mirar el paisatge: quan la natura es converteix en paisatge?
- Fomentar la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial i promoure el seu valor entre els joves alumnes de l'illa.


Continguts
Conceptes: El taller té l'objectiu de sembrar preguntes i generar debat entre els alumnes prenent com a punt de partida la provocació de les obres d'art contemporani exposades dins de la sala. Es tracta de fomentar una "lectura" i una "observació" atenta i oberta de les peces i que aquestes ens "xerrin". Les obres d'artistes de la talla de Francesc Torres, Ruiz-Larrea, Arnulf Björndal, Zulema Bagur o Núria Marquès dialogaran amb els alumnes assistents i els qüestionaran la imatge que tenim assimilada del nostre propi paisatge cultural. Una perspectiva radical i engrescadora de la nostra illa, plena de monuments i poblats talaiòtics, estructurada per les parets seques i condicionades per una peculiar geologia. L'art contemporani ens farà descobrir una altra Menorca.
Procediments: Alguns dels conceptes que es treballaran durant el taller són:
- Art contemporani
- Cultura Talaiòtica
- Arqueologia
- Paisatge: Cultura vs. Natura
- Performance / Escultura / Instal·lació / Pintura
- Procés creatiu
- Memòria i tradició oral

Després d'una breu introducció a l'exposició, el grup d'alumnes serà conduït pel guia a través de les diferents obres exposades a la sala del Roser. Davant cadascuna de les peces, s'introduirà la biografia de l'artista i una breu explicació entorn l'obra i, a continuació, es proposaran diferents línies de debat o jocs interpretatius al grup per tal de construir una reflexió conjunta i diversa sobre la nostra mirada sobre l'art contemporani i quins missatges o sentits ens generen les obres observades. També s'articularà alguna pràctica sobre les idees i imatges dels alumnes sobre el paisatge representat, amb l'objectiu d'edificar un paisatge cultural propi i pensar sobre el patrimoni menorquí.

Actituds: El taller pretén fomentar, d’una banda, una actitud crítica i analítica a l’hora de consumir i mirar audiovisual, ja sigui al cinema o a les xarxes socials. D’altra banda, també s’ensenya la feina que hi ha darrera d’un procés creatiu audiovisual i s’anima als alumnes a produir les seves pròpies obres després de veure’n les eines i mètodes de creació.

Metodologia
Abans: Es recomana introduir una breu història sobre la cultura talaiòtica de Menorca. Sense ser necessàriament exhaustiva, sí que seria interessant que els alumnes arribessin amb certes nocions sobre l'arquitectura talaiòtica, els usos de les taules i monuments funeraris i característiques generals sobre la vida quotidiana o la societat talaiòtica.
Durant: La visita consistirà en un recorregut per les diferents obres presentades a l'exposició i algun exercici pràctic realitzat in situ durant la sessió.
Després:

Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
No es requereix de cap material per part de l'alumnat. Tota la informació i documentació serà aportada pel guia, si s'escau.Dinàmiques d'activitats de grup, Qüestionaris, Díptics/tríptics i altres publicacions
Presentació , vídeo Ordinador Projector – canó Equip d’altaveus / Àudio


Observacions

SOL·LICITAR Taller del 16 de setembre fins el 16 d'octubre.
REALITZACIÓ DEL TALLER A LA SALA D'EXPOSICIÓ DEL 15 DE NOVEMBRE fins 11 de GENER.