1. AL SOL, AMB PRECAUCIÓ 

Sessions: 1 sessió de 1 hora i 30minuts
Lloc: aula del centre educatiu
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

6è educació primària

Responsable/s

LUIS JORDAN , farmàcia aeroport. Vicepresident C.OF. FarmacèuticsVice- President a Menorca del Col·legi de Farmacèutics i FarmacèutiquesFARMÀCIA
Farmacèutic LUIS JORDANVice- President a Menorca del Col·legi de Farmacèutics i FarmacèutiquesFARMÀCIA

 

Descripció
Per tal de prevenir el càncer de pell es duen a terme activitats participatives i es responen les preguntes de l'alumnat en relació amb el sol, la radiació solar, la pell, el bronzejat, les mesures per a una exposició solar saludable... S'incideix especialment en la infància i l'adolescència pel fet que l'aparició d'alguns dels tumors malignes més freqüents es relaciona directament amb la quantitat de sol que s'ha pres i amb les cremades solars fortes patides durant aquesta etapa de la vida.

Objectius
Capacitar l'alumnat per gaudir del sol tot protegint-se la pell.
- Fomentar entre la població de 8 a 12 anys:
1r. La fotoprotecció natural: l'ús de gorres i de roba, l'evitació del sol a les hores del migdia i la cerca de l'ombra.
2n. L'ús correcte de cremes fotoprotectores que complementin la protecció natural.


Continguts
Conceptes: El sol. La pell. Efectes de la radiació solar sobre la pell. La funció de la melanina. Per què ens posam morenos/es? Mesures de prevenció naturals. L'ús correcte de les cremes fotoprotectores.

Procediments: Resumir, esquematitzar, deduir, demanar...

Actituds: Valoració de la salut i voluntat per tenir-ne cura.
Actitud poc consumista de preferència per les mesures de protecció naturals (com ara cercar l'ombra, evitar l'exposició al migdia...), tot i l'ús de cremes protectores.


Metodologia
Abans: L'alumnat escriu a la persona responsable del taller què vol saber i el professorat li fa arribar aquest treball previ.

Durant: La persona responsable del taller aclareix els conceptes bàsics (el sol i la seva importància per a la vida, la pell i els diferents tipus de pell, funció de la melanina...) i respon les qüestions plantejades per l'alumnat.
Possibilitat de projectar un vídeo introductori.
Es distribueix material de fotoprotecció entre l'alumnat (segons disponibilitat).

Després: Aplicació de les mesures preventives quan facin activitats escolars a l'aire lliure: excursions, sortir al pati...

Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
 Reproductor de DVD i televisor
DVD didàctic d'uns 15 min 
Capells o altres materials fotoprotectors per a l'alumnat 


Observacions

És preferible fer aquest taller quan comenci el bon temps, durant els MESOS D'ABRIL I MAIG. Atès que es reparteixen materials de protecció solar (segons disponibilitat), és possible que les persones responsables de l'aplicació dels tallers contactin amb el centre educatiu per concertar les dates durant els primers mesos de l'any, moment en el qual es pot preveure la data en què estarà editat aquest material.