Presentació

Amigues, amics,

El professorat de totes les etapes educatives, en el moment d’iniciar-se aquest nou curs escolar, tal vegada haureu trobat a faltar el quadern en paper del programa Salut Jove i Cultura que, puntualment, cada 1 de setembre arribava a tots els centres educatius de Menorca.

Aquesta absència no és un oblit, sinó el resultat d’una opció: després de la consulta realitzada a tots els centres educatius el mes de maig passat, hem decidit que tota la comunicació d’aquest programa es realitzi a través de la plataforma web, que ja està operativa d’uns anys ençà.

Aquesta opció vol ser un petit granet d’arena més en la tasca col·lectiva per reduir la gran producció de paper, plàstic i altres materials que ens abassega. Una tasca en la qual els adolescents i joves ens estan donant una lliçó als adults, en ser capdavanters en la conscienciació crítica davant el canvi climàtic i la crisi de recursos i residus que afecten tot el planeta, i davant la qual Menorca no en pot quedar al marge.

Enguany, Salut Jove i Cultura continua creixent amb noves propostes, revisa i modernitza propostes ja clàssiques, i manté la vocació de ser un catàleg prou divers que doni múltiples opcions adaptables als interessos, projectes i programacions específiques dels centres educatius, i maldant per incorporar nous tallers que introdueixin en l’àmbit escolar els temes de frontera, les qüestions més candents i actuals que interroguen la societat i que, per tant, també reclamen l’atenció en l’àmbit educatiu.

També hem incorporat al programa activitats que ja es duien a terme per part d’altres departaments i serveis del Consell, com són els tallers i promocions d’activitat física i esports. L’objectiu principal d’aquestes accions és donar a conèixer les distintes modalitats esportives, per tal que els infants i joves puguin tastar un nou esport que no tenen possibilitats de practicar de forma regular: atletisme, bàsquet, ciclisme, futbol sala, hoquei, judo, karate, pàdel, tenis, tenis taula i volei.

Al mateix temps, s’ofereixen dos tallers en el marc del Projecte ONA, que volen sensibilitzar i conscienciar els fillets, filletes i joves de la importància de la igualtat de gènere en l’àmbit esportiu.

Arran de la incorporació dels tallers del Servei d'Esports, aquest curs cada aula pot demanar com a màxim 4 tallers de "Persona i societat", "Medi ambient i economia" i "Arts i cultura" (com els cursos anteriors) i com a màxim 4 més de "Salut i activiat física".

La presentació de tots aquests tallers a través de Salut Jove i Cultura contribuirà a percebre millor aquestes accions de promoció com una activitat principalment educativa, de promoció dels valors en la pràctica esportiva i foment dels hàbits saludables.

Veureu, també, que hem reorganitzat els blocs temàtics, per fer-vos més fàcil la recerca dels tallers.

Vull aprofitar, finalment, per demanar-vos a totes les persones que preneu part en aquest programa que no us oblideu de fer l’avaluació de les activitats que realitzeu. Els últims anys hi ha hagut una certa disminució de les avaluacions, és a dir, que hi ha nombrosos docents que sol·liciten una activitat i llavors no emplenen el formulari d’avaluació disponible a la web. Deixeu-me insistir en la importància de fer aquesta avaluació, que és l’eina més eficaç que tenim per detectar l’adequació de les propostes i els continguts de Salut Jove i Cultura als vostres interessos i necessitats.

Gràcies, un any més, a totes les persones que feis possible l’èxit d’aquest programa. Amb els millors desitjos per aquest nou curs, rebeu una salutació cordial,

Miquel Àngel Maria Ballester,
Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports